Wie zijn de Grip op je Dip begeleiders?
Grip op je Dip begeleiders zijn professionals die weten hoe ze jou het beste kunnen helpen. Ze werken bij verschillende instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Ze zijn universitair geschoold (meestal (GZ-)psychologen en orthopedagogen(-Generalisten)) en gespecialiseerd in preventie. Dat wil zeggen, in hun werk helpen ze te voorkomen dat iemand lang in een dip blijft zitten of in een depressie raakt.
Eline
Saskia
Het werken voor GOJD betekent voor mij dat ik jongeren kan bereiken die de stap naar professionele hulp nog niet kunnen maken of misschien ook nog niet willen maken, omdat ze die stap nog te groot vinden. Met GOJD kunnen we op een hele laagdrempelige manier – want anoniem – hulp bieden. Juist door de anonimiteit zien we in de chat dat jongeren veel met elkaar durven delen en veel herkenning vinden bij elkaar.
Naast mijn werk op een ambulante poli van Youz vind ik het fijn om ook voor GOJD werkzaam te zijn. Ik merk bij GOJD dat dit voor veel jongeren een belangrijke eerste stap is, die aansluit bij het zelf regie
willen houden over die moeilijke zaken waar ze mee te kampen hebben, en daarbij ook regie kunnen houden over de oplossingsrichtingen. Soms is GOJD voldoende en soms helpt GOJD om de drempel te verlagen naar een eventueel vervolgstap.
Ik werk oplossingsgericht waarbij ik samen met de jongeren zoek naar de hulpbronnen die ze zelf al beschikbaar hebben en wat helpend is in het vinden van een klein beetje verlichting.
Yvonne
In 2008 rondde ik mijn studie orthopedagogiek af en ging ik werken bij een afdeling Preventie van De Jutters in Den Haag, wat nu Youz is (jeugd-GGZ van Parnassia Groep). Grip op je Dip is al ongeveer 13 jaar een vaste taak van mij. Ik heb zoveel mooie gesprekken gehad met jongeren via de e-mailservice. Hulp via mail kan écht helpen en er kan echt een fijn contact worden opgebouwd. Ik luister naar je en je mag me vertellen wat je kwijt wilt. Ik reageer eerlijk, realistisch, met een vleugje humor. Je krijgt van mij geen formele mails met mooie zinnen en interessante termen, want ik typ zoals ik tegen je zou praten. In de chatcursus vind ik het uitwisselen van ervaringen onderling zo mooi en ik doe zelf mee aan die herkenning, want ik ben tijdens de chatcursus (en bij de e-mailservice!) open over mijn eigen ervaringen met angst, paniek en somberheid. Wat mij betreft zou iedereen wat meer mogen werken aan zijn mentale gezondheid, gewoon.. uit zelfzorg. Grip op je Dip kan daar heel mooi bij helpen!
Marij
Peter
Mensen een zetje in de rug geven zodat ze zich beter voelen, is voor mijn werk als preventiedeskundige heel belangrijk.
Ik werk inmiddels ruim 20 jaar als preventiedeskundige en ik wil zoveel mogelijk mensen helpen om andere hulp niet meer nodig te hebben. Als psycholoog en met veel ervaring met mensen met een dip, denk ik dat ik goed begrijp wat een dip doet met je school, werk, relaties en waardering van jezelf.
Bij Grip op je dip help ik jongeren om een beter gevoel over zichzelf en anderen te krijgen. Via de chat kan je anoniem aan de slag met je dip en kan je ook van anderen lezen hoe zij hun dip aanpakken. Ik doe dit al een tijdje en het blijft goed om te merken dat de deelnemers na de cursus beter in hun vel zitten.
Myriam
Nicolette
Tijdens mijn studie Pedagogische Wetenschappen dacht ik, ik wil aan de voorkant van de hulpverlening werken. Ondersteunen waar nodig en er op tijd bij zijn, zodat met een steuntje in de rug mensen op eigen kracht door kunnen. Bij preventie zit ik helemaal op mijn plek. Ik werk met kinderen, jongeren en ouders. Wat ik zo leuk vind aan Grip op je dip is jongeren met elkaar in contact brengen. Ze ervaren vergelijkbare gevoelens en via de chat is het laagdrempelig en steunend tegelijk. Er ontstaat meestal al snel een veilige sfeer, waarin jongeren openhartig met elkaar delen en elkaar aansporen. Jongeren inspireren elkaar in het ondernemen van activiteiten en positief denken. Dit proces volgen in 6 weken, maakt dat ik de cursus met veel plezier geef.
Ankie
Myrne
Je kunt ons vertrouwen
Wij gaan vertrouwelijk om met wat jij ons vertelt. De Grip op je Dip begeleiders zijn allemaal professionals die werken bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en hebben dus beroepsgeheim.
Meer weten?
Wil je meer weten over de insetllingen waar de Grip op je Dip begeleiders werken? Kijk dan op
www.indigodirect.nl of op www.youz.nl, www.impluz.nl, www.indigo.nl en www.mediant.nl. of volg op Instagram: @youzpreventie , @impluz_innovatie_en_preventie, @mediantggz .
Neem ook eens een kijkje op www.jongerenhulponline.nl voor verschillend online aanbod voor jongeren.
Grip op je Dip is geen therapie, het is preventie. Lees hier de disclaimer.